Monday, November 5, 2012

No 5 yg Sgt Istimewa...

Assalamualaikum sahabat semua
Semoga di dlm redha Allah selalu

Kali ni tergerak hati pulak nak berkongsi sedikit tntg nombor 5 yg begitu special dlm hidup aku
Pertamanya aku dilahirkn pd 5 Februari 1990
Disbbkan tarikh lahir aku ni lah aku suke sgt kat nombor 5
Mase sekolah rendah dulu aku bukan x pandai tp disebbkn nak dpt nombor 5 aku pun berhempas pulas jd x berapa pandai
Smpai parents aku ckp "bile nak naik nombor 4 ke, 3 ke yg bwh-bwh nombor 5 tu lah"
Huhuhuhuu aku senyum je

Ok tu time sekolah dulu-dulu lah punye citer
Ni plak aku yg sekarang, tetap dgn no 5 aku
X kiralah ape yg aku buat mesti nak ade no 5, x kiralah 15 ke, 50 ke, 25 ke
Ape-apelah asalkan ade nombor 5 tu, kat depan @ belakang @ tengah x kisah

Sampailah 1 peristiwa yg akan aku kenang sampai aku mati nnt
Peristiwa ni mmg sedih & bile teringat je aku of course mmg nangis

Tanggal 5 Oktober 2011 merupakan tarikh pemergian Abah yg paling aku sayang kembali ke Rahmatullah
Aku mmg x sempat nak jumpe dia time saat-saat terakhir dia
Mama call suruh balik cepat tp aku tetap dgn asgment yg nak kene settle time tu gak
Jd aku wat keputusan utk balik Johor pas aku submit asgment tu
Kol 5 aku naik bas ke Changlun walaupun bas ke Johor pukul 8 mlm
X terlintas nak beli tiket flight,lgpun naik flight leceh dr Kedah ni
Tgh aku mkn smbil tggu bas kol 8 mlm, tibe-tiba akak call
"Ko bile nak sampai jb ni?"
Aku balas "bas kol 8 mlm lah"
"Aku takut ko x sempat jumpa Abah,lgpun doktor dah cabut wayar penafasan Abah td..."
Berkerut dahi aku
Aku masih lg yakin bahawa Allah akan temukan aku dgn Abah

8.30 mlm bas baru bergerak & aku dah berdoa supaya aku sempat jumpe Abah
"Abah akan tggu Ayu kan...Tlonglah aku ya Allah..."
Tapi tepat pukul 9.40 malam adik aku call
"Kakyu...Abah dah x de...."
Linangan air mata mmg dah x tertahan
Aku rase aku btol2 bersendirian dlm bas ni
X terasa bas tu bergerak......
X terdengar bicara & gelak ketawa org dlm bas tu.........
Aku rase dunia aku gelap, segelapnya langit pd mlm tu, x berbintang & tiada bulan yg menerangi langit
X tahu pd bahu siape nak aku bersandar
Akhirnya aku bersendirian menangisi pemergian Abah sepnjg perjalanan pulang ke jb

Aku tiba di jb pd pukul 9 pagi & terus ke surau berdekatan rumah
Langkah terhenti tatkala melihat sekujur mayat
Ye itu Abah! Abah yg dah pergi....
Hanya jasad yg aku padang
Tiada lg dakapan mesra & senyuman manis seperti selalu apabila menyambut kepulangan aku dr Kedah
Aku cium Abah...sejuk...
X sama spt kali terakhir aku jage dia dulu mase kat hospital
Kali ni biar aku peluk Abah seeratnya......

Walaupun aku org yg paling lame jage Abah berbnding anak2 yg lain tapi akulah anak yg terakhir dpt jumpe Abah....
Rase menyesal menyelubungi diri ni....nak salahkn diri sendiri pun dah x berguna
Akhirnya aku redha dgn pemergian Abah

Aku & no 5...mmg byk nostalgianya...
Walaupun aku lahir dgn no 5 tp aku juga hilang org yg aku syg dgn no 5
Nasib baik bulan lain2
Tiada lg org yg nak berkongsi hobi memasak dgn aku
Tiada lg org yg akan sambut birthday aku dgn kek
Abah...Ayu betul2 rindukn Abah....

~Ya Allah....KAU berilah aku kekuatan utk teruskan hidup ni tanpa Abah di sisi~




No comments:

Post a Comment